Snimateljski Dokumetar Damianu Nenadiću

Premijerne nagrade Dokumetar dodijeljene su u zagrebačkom Dokukinu KIC 18.09.2020. godine.

Dokumetar za najbolju fotografiju u hrvatskom dokumentarnom filmu 2019. godine dodijeljen je Damianu Nenadiću, i to za rad na filmu “Na vodi”. Najboljeg iz ove kategorije birao je žiri članova Hrvatske udruge filmskih snimatelja (Mario SablićBranko LintaSilvestar KolbasGoran MećavaŽeljko Sarić i Damir Kudin).

“Damian Nenadić je u filmu ‘Na vodi’ ustrajnim i strpljivim bilježenjem omogućio tkanje ove složene filmske slike. Paradoksalno, kroz većinom široke poglede, autori se uspijevaju iznimno približiti likovima, njihovim odnosima i sudbinama, svemu ljudskom u njima, te, suosjećajući s ljudima na rubu, kroz njihovo gubitništvo prikazati i poratno urušavanje grada. Snimateljski osjećaj za ideju cjeline, te samopouzdanje i mir filmu su donijeli ne samo iznimnu likovnu kvalitetu, već i neposrednost, odnosno mogućnost da se na filmu zabilježi ono jedinstveno i neponovljivo”, riječi su žirija.

U ostalim kategorijama nagrade su dobili:

Najbolji hrvatski dokumentarni film 2019. godine

 “Mačka je uvijek ženska” (Kreativni sindikat, 2019.) Martina Meštrović i Tanja Vujasinović

Najbolja režija u hrvatskom dokumentarnom filmu 2019. godine

Goran Dević, redatelj filma “Na vodi” (Petnaesta umjetnost, 2019.)

Najbolja montaža u hrvatskom dokumentarnom filmu 2019. godine

Vanja Siruček i Jan Klemsche – “Na vodi”

Nagradu – Top of the Docs – za najbolji hrvatski dokumentarni film 2019. godine, dodijelio je glavni urednik portala Dokumentarni.net, Hrvoje Krstičević.

 Susjedi (Gral Film, 2019.) redatelj Tomislav Žaja

Čestitamo Damianu, kao i ostalim dobitnicima, te posebno portalu Dokumentarni.net na uspostavljanju ove značajne filmske nagrade.