test

Testovi “vintage” objektiva

Testovi objektiva su napravljeni prije snimanja druge sezone “Crno bijelog svijeta”, kako bi pronašao leće pomoću kojih ću napraviti određeni odmak u izgledu i teksturi, za pojedine scene. Stoga se ne radi o testovima u kojima se propituju tehničke karakteristike, već o praktičnom, uporabnom testu, gdje sam nastojao otkriti kako se vremešni objektivi nose sa zahtjevnim svjetlosnim situacijama.
Primjerice, u interijeru je kamera postavljena nasuprot nadeksponiranog prozora te je rasvjetno tijelo bilo usmjereno prema nezaštićenom objektivu.
U dnevnom eksterijeru je objektiv također potpuno nezaštićen, a snimano je u jakom kontrasvjetlu bez ikakvog dosvjetljavanja. Naravno, izuzetak je kadar snimljen Kinoptik-om 150 mm koji je bio zaštićen od upadnog svjetla i pokazuje kako se Kinoptik ponaša u kontroliranim uvjetima snimanja.
Noćni eksterijer je trebao pokazati kako se objektivi nose za izvorima svjetla koji su vidljivi u kadru.
Rezultati testiranja su vrlo zanimljivi, a odlučio sam se kao drugi set objektiva (pored Cooke Mini S4) koristiti Cooke Speed Panchro (novije proizvodnje) te za neke scene Kinoptik Apochromat-ima.
Mario Sablić

https://vimeo.com/187213918

https://vimeo.com/187216937

https://vimeo.com/187226855