Žiri o dobitnicima nagrade “Nikola Tanhofer”

Godišnje nagrade Hrvatske udruge filmskih snimatelja “Nikola Tanhofer” su podijeljene na ovogodišnjoj Puli. Evo i obrazloženja žirija, ove godine u sastavu Damir Kudin, h.f.s., Branko Linta, h.f.s. i Mario Sablić, h.f.s.

Danko Vučinović, h.f.s. “Uzbuna na Zelenom vrhu

Nagrada “Nikola Tanhofer” za najbolji snimateljski rad u dugometražnom filmu, ove godine dodjeljuje se Danku Vučinoviću za film “Uzbuna na Zelenom vrhu”, u kojem je vidljiva individualna kvaliteta snimatelja pri uspješnom osmišljavanju, te provedbi vizualne cjeline dugometražnog igranog filma.

Snimateljski rukopis je nenametljiv, a istodobno dramaturški funkcionalan. Danko Vučinović, h.f.s. umješno gradi atmosferu napetosti i isčekivanja, ključnu za film detekcije. Snimateljev pristup rasvjeti je samozatajan, vješto kreiranih noćnih atmosfera, koristeći se svjetlom jednako kao i mrakom, te umješno stvara tjeskobnu ugođajnost u sklopu filmske fotografije prožete realizmom.

Stanko Herceg, h.f.s. “Gdje se vrabac skriva kad je hladno

Kratkometražni film “Gdje se vrabac skriva kad je hladno” sjajan je primjer vizualnog pripovijedanja, cjeline u kojoj redateljski stil i filmska fotografija besprijekorno poklapaju. Svrsishodni i dramski opravdani pokreti kamere, likovno upečatljive statične kompozicije i zanimljiva svjetlosna riješenja odlike su fotografije Stanka Hercega, h.f.s. 

Posebno impresonira snimateljev osjećaj za pronalaženje ugla snimanja iz kojeg situacija pred kamerom postaje jasna i emocionalno intenzivna, te je gotovo organski spojena sa fragmentarnim, modernističkim redateljskim pristupom.

Vanja Černjul, h.f.s. , a.s.c.  “The Deuce

TV serija “The Deuce” prikazuje New York 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća kroz priču o seksu i usponu porno industrije. Fotografija Vanje Černjula, h.f.s., a.s.c. dokumentarnom snagom prikazuje period, bez sjaja i nostalgije, spuštajući se na ulice ispunjene korupcijom i prostitucijom, uzbudljivo oslikavajući izazove vremena i mjesta.