Živku Zalaru, h.f.s. nagrada “50 godina” Motovunskog filmskog festivala

Na Motovunskom filmskom festivalu, koji se održava od 23. – 27. srpnja 2019. godine, glasovitom hrvatskom direktoru fotografije, Živku Zalaru, biti će uručena nagrada “50 godina”  

‘Biti aktivan iza kamere čak 50 godina, pa tako još uvijek i danas, posebno je postignuće. Takav je životni put odabrao Živko Zalar, snimatelj kojeg su oduvijek krasili visoki estetski kriteriji i vrsno poznavanje tehnike. Motovun Film Festival u svom 22. izdanju odat će počast ovom snimateljskom doajenu dodjelom svoje tradicionalne nagrade Pedeset godina’, stoji u obrazloženju nagrade.

Zalar je jedan od najpoznatijih hrvatskih snimatelja, iznimno bogate karijere tijekom koje je potpisao filmsku fotografiju na preko 60 igranih projekata. Šira publika nedvojbeno njegov rad najbolje pamti po suradnjama sa Rajkom Grlićem (Kud puklo da puklo, Bravo maestro, Za sreću je potrebno troje) i Vinkom Brešanom (Kako je počeo rat na mom otoku, Maršal, Svjedoci), a često je snimao i za druge redatelje (Goran Marković, Srđan Karanović) “Praške škole” koju je i sam pohađao.

Čestitamo!