Rendulic Sasha

BIOGRAFIJA

Sasha Rendulic, filmski snimatelj, rođen je 1963. u Zagrebu.

Inspiriran očevim hobijem i ljubavlju prema fotografiji i filmu već u osnovnoj skoli se pocinje baviti amaterskom fotografijom a u srednjoj i profesionalno objavljuje fotoreportaže u Vjesnikovim magazinima.

Sa željom da postane profesionalni filmski snimatelj upisuje se na Akademiju Dramske Umjetnosti u Zagrebu na Filmski snimateljski odsjek 1982/83 i tokom studija asistira na domaćim i stranim filmskim produkcijama učeći od respektabilnih filmskih snimatelja: Živko Zalar, Tomislav Pinter, Peter Bizou ASC ,Freddie Francis BSC i drugi …

Nakon završenog studija 1991. diplomski snimateljski film STAND BY je na 38.Pulskom Festivalu u selekciji glavnog programa, nakon cega se seli u Los Angeles i nastavlja karijeru u SAD-u, snimajući brojne dokumentarne i filmske projekte, prikazivane i nagradjivane na brojnim internacionalnim festivalima.

2008. godine postao je clan Evropske filmske akademije nakon što je film Dejana Aćimovića MORAM SPAVAT, ANDJELE dobio nagradu publike na filmskom festivalu u Muenchenu i ušao u selekciju najboljih Europskih filmova te godine.

2010. godine postaje IATSE clanom udruženja filmskih snimatelja SAD -a, International Cinematographers Guild , Local #600 u klasifikaciji Direktor Fotografije.

2011. godine film SEDAMDESET DVA DANA predstavnik je hrvatske kinematografije u selekcijskom procesu Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti za nagradu Oscar u kategoriji najbolji strani film.

Tokom svoje filmske snimateljske karijere i izmedju igranih i dokumntarnih projekata podučava filmsko i digitalno snimanje na univerzitetima NYU, UCLA, Columbia Coledge, New York Film Academy kao i Los Angeles Film School gdje kontinuirano radi sa studentima jos od 2010.

2018. godine najnoviji dokumentarni film Why Are We Creative prikazan je premijerno na Filmskom Festivalu u Veneciji

ČLANOVI

Pogledaj sve članove